Honing

1. Honing

In tegenstelling tot vroeger toen op de bijen werd gejaagd voor hun honing, zorgt de imker nu voor de bijen om onze gezonde biodiversiteit te behouden. Daarom installeert hij houten of styroduur bijenkasten voorzien van ramen met waswafels om de "overschot" aan honing te kunnen oogsten en opdat bijen hun woning niet vernield wordt.

De bijen kunnen foerageren, ze verzamelen de nectar op de bloemen, ze "stockeren" de nectar in een tweede maag en brengen het naar de korf. Spijsverteringsklieren produceren stoffen (enzymen) om complexe suikers van de nectar om te zetten in enkelvoudige suikers, zodat die suikers direct in het bloed terechtkomen en zo sneller energie geven. Nadat het overtollige water is verdampt, wordt de honing in de cellen opgeslagen en afgesloten met was.In de beginfase is de honing vloeibaar, na een tijdje kristalliseert de honing (stolt). Dit natuurlijke proces heeft geen invloed op de kwaliteit van de honing. Het kristallisatieproces hangt af van de bloemsoort : de honing is vloeibaar (acacia) of niet (koolzaad), licht korrelig (klaver),meer korrelig of dik met "suikerkorrels" (heide). Een korrelig gevoel duidt geenszins op de toevoeging van suiker. Er zijn qua smaak en aroma evenveel verschillen in de honingen als er soorten bloemen zijn.


Honing is beslist voedzamer dan suiker.

De honing van Peter Otte is altijd koud geslingerd zonder toegevoegde suikers, zonder antibiotica of organofosforverbindingen (pesticiden). Het bevat alleen natuurlijke suikers zoals fructose, glucose, maar ook mineralen, aminozuren, koper, calcium, fosforzuur en sporenelementen.


Honing is een echte traktatie voor onze smaakpapillen en in de keuken!!!


Daarnaast plaatst Peter Otte zijn bijenkorven ver weg van snelwegen en industriegebieden. In de loop der jaren heeft hij gronden gevonden waar bijen kunnen vliegen in de pure natuur.

2. Propolis

Propolis is een kleverige harsachtige stof die de bijen van de knoppen van bepaalde bomen halen, zoals populieren, tamme kastanjes, berken, naaldbomen.

 

De hars wordt door de bijen gebruikt om kieren en gaten in hun woning te dichten en volledige hygiënisch te ontsmetten. Ongewenste dieren die de kast binnendringen, zoals een muis , worden doodgestoken en vervolgens overdekt met een laag propolis om de bijenwoning vrij te houden van ziektekiemen. Dit is belangrijk omdat de duizenden bijen,die in een kleine ruimte met elkaar leven, bij de minste bacteriële besmetting ten onder kunnen gaan.

 

1 op 2000 mensen is allergisch aan propolis. Dit is uit te testen door 's avonds een beetje propolis in de elleboogholte aan te brengen. Als men allergisch is, ontstaat in de loop van de nacht of de volgende morgen een rode vlek, wat jeuk of een onaangenaam gevoel in de keel.


3. Stuifmeel

Aan de pootjes van de bijen hangen gekleurde bolletjes. Dit is geen honing maar stuifmeel. Pollen bevatten zeer belangrijke eiwitten, mineralen en vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E en K) Belangrijk voor bijen en larven en ook goed voor ons om ons lichaam te versterken.

 

4. Koninginnenbrij

Honing en stuifmeel worden gebruikt als voedsel voor bijen. Maar de koningin krijgt een energieker dieet, wat haar een langere levensduur zal geven dan die van de werkbijen. Dit energetische voedsel wordt koninginnenbrij genoemd. Koninginnenbrij kan als voedingssupplement worden gebruikt om energie te geven aan mensen die zich zwak voelen.

Samenstelling :

Water: 65%

Eiwit: 12%

Vet: 6%

Suiker (monosacharide) 12%

Residuen: 3%

Mineralen (ijzer, mangaan, kobalt, nikkel, zilver…)

Vitaminen (B1, B2, B5, B6, B12, C, E, enz.)